Användarvänlighet

Vad är användarvänliga webb­sidor?

De webbsidor BitWeb24 gör är användar­vänliga.

Psst, användarvänliga webbsidor gillas också av Google och prioriteras i sökningar!
Ett tips, läs mer om sökmotoroptimering (SEO)

Nedan förklarar jag vad användarvänlighet på webben innebär.

Intuitiva och lättanvända sidor

Användarvänliga webbsidor är för det första intuitiva, lättanvända och lätta att förstå sig på. Besökarna hittar då till exempel huvud­menyn där de förväntar sig att den bör ligga och behöver inte vara vana internet­användare för att förstå hur den, eventuella formulär och annat på sajten fungerar.

Att formulären är lätta att använda kan vara särskilt viktigt på en företagssida, eftersom formuläret ofta är målet med sidan till exempel för att genomföra ett köp eller skicka en förfrågan.

Genomtänkt och enhetlig struktur

Utseendemässigt har användarvänliga webbsidor en hög färgkontrast mellan text och bakgrund vilket bidrar till att göra texten lättläst. Man bör också välja lättlästa typsnitt och inte för liten textstorlek. I webbsamman­hang bör man i första hand till exempel välja ett typsnitt utan seriffer (hakar) och gärna använda ordentliga radavstånd. Det kanske låter som självklarheter, men ändå är det rätt många sajter som av estetiska skäl väljer olämpliga färger på text eller bakgrund eller mer "svårlästa" typsnitt.

Bilden visar genom symboler hemsidor i ett nätverk.

Användarvänliga webbsidor är framförallt intuitiva och lättanvända. Ofta används symboler och även så kallad visuell hierarki för att framhäva och förklara vissa element.

Så kallad visuell hierarki kan användas för att framhäva vissa element och hjälpa besökarna att förstå vad som är av vikt och vad de bör fokusera på. I visuell hierarki är det så klart viktigt i vilken ordning något placeras, men även storlek, form, färg, kontrast, stil och struktur spelar stor roll. Ofta används också symboler för att framhäva och förklara vissa element.

En annan grundläggande användbarhets­princip är att en viss sak ser ut och beter sig på samma sätt över hela webbplatsen. Länkar, knappar och rubriker är exempel på sådant som bör följa samma mönster.

Enkelhet är viktigt

Enkelhet är många gånger att föredra. Det får dina besökare att trivas och stanna. Kreativitet i all ära, men det måste vara enkelt att använda din webb­plats. Tycker besökaren däremot att webbplatsen är krånglig så är risken tyvärr stor att han eller hon lämnar den innan denne uträttat det som är tänkt.

Laddar snabbt

Användarvänliga webbsidor är snabba. Risken är annars stor att besökarna lämnar dem innan de uträttat det som är tänkt. Därför är det viktigt att sidorna är korrekt uppbyggda och att webb­hotellet är snabbt, annars riskerar du att förlora många potentiella kunder.

En egen 404-sida

Sajten bör ha en egen 404-sida. En användar­vänlig sajt har så klart inga länkar som inte fungerar. Men länkar utifrån in på webbplatsen kan vara felaktiga, vilket är svårt att påverka. Därför är det viktigt att hantera problemet på ett bra sätt och det kan man göra med en egen 404-sida. Besökaren hamnar då på den sidan om denne försöker komma in på en undersida som inte finns längre.

Denna sajts 404-sida

Vitsen med 404-sidan är att hjälpa besökaren hitta det denne letade efter och därmed också få denne att stanna kvar på webbplatsen. Det visar dessutom Google att man bryr sig om sina besökare.

301-omdirigeringar

Om en undersida måste flyttas använder man en så kallad 301-omdirigering för att lösa problemet med felaktiga länkar från andra webbplatser. Då dirigeras besökaren till sidan på den nya adressen.

Användarvänlighet och tillgänglig­het och går hand i hand

Användarvänlighet och tillgänglig­het hör ihop. Tillgängliga webbsidor innebär kort och framförallt att människor med funktions­nedsättning ska kunna använda dem.
Läs mer om tillgänglighet

Vill du ha hjälp?

Hos mig får du en användarvänlig hemsida, med extra allt. Jag skräddarsyr den till dig. Till kontaktsidan

BitWeb24, Britt-Inger Jonsson

E-post, med svar inom några timmar: info@bitweb24.se

Telefon: 072-210 78 58, telefontid bokas via e-post eller sms.


Fler infotexter

Jag har skrivit några informationstexter som har med webb och dagens hemsidor att göra. I dem förklarar jag bland annat några viktiga begrepp.

Index - Bra att veta

  • BitWeb24 erbjuder:
  • Skräddarsydda sajter
  • Uppdateringstjänster
  • Heltäckande support

Kontakt

Telefonnummer: 072-210 78 58
Adress: Prästgårdsvägen 7, 891 55 Arnäsvall

Sociala medier

Copyright 2013 - 2022 BitWeb24