Specialerbjudanden

Erbjudandena varierar över tid. Till erbjudandena

Responsiv webbdesign

Vad är responsiv webb­design?

Med responsiv design ("följsam design") förändras och anpassas webb­sidornas layout helt auto­matiskt till besökarens enhet, skärm­storlek och skärm­upp­lösning.

Antal kolumner och bilder (i bredd) kan med responsiv design auto­matiskt anpassas. Bilder och annat kan också skalas om i förhållande till fönsterbredden. Det innebär att besökare kan se samma webbplats från till exempel mobiltelefoner, läs- och surfplattor och persondatorer, utan att behöva scrolla i sidled samt zooma ut och in som hade behövts annars.

Mer än hälften av besöken på webb­platserna görs i dag från mobila enheter! Så responsiv webb­design är en nödvändighet.

Varför responsiv (webb-)design?

Responsiv design med mobil­anpassning är ett populärt alternativ till att designa olika versioner av webbplatsen där besökaren aktivt väljer om denne vill se sidan i "desktopversion" eller "mobilversion". Det är också kostnads­effektivt för ägaren att endast behöva skaffa samt underhålla en version av sajten. Google prioriterar dessutom mobilan­passade hemsidor i sina sökresultat.

Statistik från Google visar dessutom att
  • mobilsökningar utgör mer än hälften av alla sökningar
  • för många annonsörer kommer den största delen av trafiken från mobilanvändare
  • besökare är fem gånger mer benägna att lämna webbplatser som inte är mobil­anpassade.

I mobilläget får besökarna ibland lite mindre information för att lättare få en snabb överblick. De får större text och knappar, tydliga menyer som är enkla att klicka på, samt en layout där de slipper zooma in och ut och i stället kan scrolla upp och ned. Allt för att de snabbt och smidigt ska kunna besöka hemsidan även när de bara har mobilen till hands.

Responsiv design med mobil­an­passning är standard när jag gör hemsidor

Responsiv webbdesign
Jag gör hemsidor med full responsiv design. Då fungerar webb­sidorna optimalt i alla enheter.

Webbsidorna jag gör har full responsivitet, med mobilanpassning. De ser därmed bra ut och blir lättlästa i alla sorters enheter, liggande som stående. Jag gör dessutom alltid extra justeringar i koden och layouten för att ytterligare anpassa webbsidorna till de olika enheterna!

Jag använder företrädes­vis Bootstrap 5

Bootstrap är det vanligaste systemet för att skapa avancerade, responsiva webbsidor. Jag använder företrädes­vis Bootstrap 5.x, den senaste stabila utgåvan av Bootstrap. Första stabila versionen av Bootstrap 5 släpptes 5 maj 2021.

Bootstrap 5 har stöd för de senaste utgåvorna av dagens populära webbläsare och plattformar. Stöd saknas dock för Internet Explorer 11 och äldre, som är gammal teknik och nästan helt har försvunnit från marknaden.

Om du behöver stöd för lite äldre webbläsare och/eller Internet Explorer använder jag Bootstrap 4.x. Vilka webb­läsare du behöver stöd för beror på vilka dina mål­grupper är (och vad de använder för webb­läsare). Det klurar jag ut.

Bootstrap-versionernas bryt­punkter

Brytpunkter i en responsiv layout motsvarar olika webbläsar­bredder i pixlar (px). Exempel­vis är 768px brytpunkt vid övergång från surfplatta till mobiltelefon i Bootstrap.

I alla versionerna av Bootstrap ingår mobil­anpassning, men antalet bryt­punkter är olika. Bootstrap 3 har till exempel responsivitet med fyra bryt­punkter (se bilden ovan), Bootstrap 4 har fem brytpunkter och Bootstrap 5 har sex brytpunkter. Den sjätte brytpunkten i Bootstrap 5 gör det möjligt att ännu bättre kunna utnyttja bredden i datorer med stora (breda) skärmar.

Bootstrap 5 vs Bootstrap 3 och 4

De största skillnaderna mellan Bootstrap 5 och Bootstrap 3 och 4 är att Bootstrap 5 är snabbare, har mer responsivitet (sex brytpunkter) och har bytt från jQuery till vanilla JavaScript.

Vill du ha hjälp?

Hos mig får du en responsiv, mobilanpassad hemsida, med extra allt. Jag skräddarsyr den till dig. Till kontaktsidan

BitWeb24, Britt-Inger Jonsson

E-post, med svar inom några timmar: info@bitweb24.se

Telefon: 072-210 78 58, telefontid bokas via e-post eller SMS.


Fler infotexter

Jag har skrivit några informationstexter som har med webb och dagens hemsidor att göra. I dem förklarar jag bland annat några viktiga begrepp.

Index - Bra att veta

Engelska flaggan In English

Kontakta BitWeb24

Telefonnummer: 072-210 78 58
Adress: Prästgårdsvägen 7, 891 55 Arnäsvall
  • BitWeb24 erbjuder:
  • Skräddarsydda sajter.
  • Uppdateringstjänster.
  • Kundsupport. Heltäckande support.

Mest besökta

Copyright 2013 - 2021 BitWeb24