Kakor (cookies)

Om kakor (cookies)

Nästan alla webbplatser använder kakor. Här kan du läsa om vad kakor är för någonting, hur du kan hantera dem och vad de används till på den här webbplatsen.

Kakor härifrån försvinner när du stänger webbläsaren och de används uteslutande för att ge dig tillgång till olika funktioner. Läs om vilka de funktionerna är under rubriken "Kakor från domänen bitweb24.se".

Vad säger lagen?

Alla som besöker en webbplats som använder kakor måste enligt lagen om elektronisk kommunikation (SFS 2003:389) få information om att webbplatsen innehåller kakor, vad de används till och hur man kan välja bort dem. Besökaren ska också ge sitt samtycke till att kakor används samt informeras om hur besöket på webbplatsen påverkas om kakor väljs bort.

Vad är kakor?

En kaka är en liten textfil som sparas på din dataenhet och som innehåller information. En kak-fil är passiv och kan inte sprida datavirus eller andra skadliga program. Det är heller ingen risk att hårddisken blir full bara för att du tillåter kakor; dels är filerna små och så tillåter de flesta webbläsare bara att en viss mängd kakor sparas i minnet.

Utan kakor har webbplatser och deras servrar inget minne och varje gång du öppnar en ny webbsida så kommer servern som lagrar webbsidan att betrakta dig som en helt ny besökare. Vid inloggning används exempelvis kakor för att du ska slippa logga in igen för varje ny webbsida du vill öppna och på e-handelsplatser behövs bland annat kakor för att varorna ska ligga kvar i varukorgen när du bläddrar mellan sidorna.

Kakor används av många webbplatser för att du ska få tillgång till olika funktioner, till exempel inloggningar, sökfunktioner och kontakt­formulär. Ofta används även kakor för att samla statistik om hur besökarna använder webbplatserna och ibland för att kunna anpassa reklamvisning.

Olika sorters kakor

Det finns två olika sorters kakor och de sparas olika länge på din enhet.

Sessionskakor (temporära kakor):
  • Sessionskakor sparas endast tillfälligt under ditt besök på en webbplats och används för att du ska få tillgång till olika funktioner. De försvinner när du stänger webbläsaren.
Persistenta kakor (varaktiga kakor):
  • Persistenta kakor lagras i din dator en begränsad tid och återanvänds vid ditt nästa besök på samma webbplats. Dessa kakor har ett utgångsdatum som bestäms av den besökta webbplatsen och sparas tills dess. Om du vill kan du manuellt radera sådana kakor.

Hur du kan hantera kakor

Om du inte accepterar att kakor används kan du stänga av dem i din webbläsares inställningar. Du kan även ställa in webbläsaren så att du får en varning varje gång en webbplats försöker sätta en kaka på din dataenhet. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade kakor raderas. Hur sådant går till beror på vilken webbläsare du använder. Vänligen, se din webbläsares hjälpsidor för mer information.

Kakor från domänen bitweb24.se

På denna webbplats används få kakor och de innehåller ingen personinformation. Kakor härifrån hjälper till vid information om att kakor används samt behövs vid sökningar, vid användande av kontakt­formulären och vid eventuell inloggning. Kakorna tillhör kategorin sessionskakor, som bara sparas temporärt på din enhet. De försvinner när du stänger din webbläsare. Utan dem går du miste om nämnda funktioner.

Kakor från externa funktioner

Om du följer länkar till externa funktioner som Facebook och Linkedin, eller om något inkluderas från dem, så sätts kakor från de webbplatserna. Information om hur de hanterar kakor finns på respektive webbplats.


Vill du veta mer?

Post- och telestyrelsen (PTS) är tillsynsmyndighet för lagen om elektronisk kommunikation. Nedan länk till allmän information om kakor från dem:
Läs mer om kakor på PTS webbplats

  • BitWeb24 erbjuder:
  • Skräddarsydda sajter
  • Uppdateringstjänster
  • Heltäckande support

Kontakt

Telefonnummer: 072-210 78 58
Adress: Prästgårdsvägen 7, 891 55 Arnäsvall

Sociala medier

Copyright 2013 - 2022 BitWeb24