Domän, webbhotell & registrar

Domännamn / domän = webbadress

Domännamn (kallas ibland bara domän), är en adress på internet och som är kopplat till en IP-adress. Domännamnen finns till för att människor ska slippa komma ihåg de numeriska IP-adresserna.

Domännamnet delas in i olika delar som separeras med punkter. I exempelvis www.bitweb24.se, är "www" subdomän, "bitweb24" är huvuddomänen, och "se" är den så kallade toppdomänen.

När du väljer domännamn behöver du hitta en unik kombination av det som står mellan punkterna, det vill säga för huvud­domänen. Har ni företag bör du tänka på att det är det lättare för era besökare att komma ihåg webb­adressen om den är relativt kort och bygger på ert företags­namn.

Du ska också välja toppdomän, det som står efter sista punkten i webbadressen. Topp­domänerna delas in i två grupper: nationella toppdomäner (till exempel .se för Sverige, .no för Norge och .fi för Finland), och generiska topp­domäner (exempelvis .com, .org och .net).

Domännamnet ska registreras varje år

Domännamn registreras och förnyas årligen. Detta betyder att en domän inte kan ägas för all framtid. Som en hjälp att skydda din registrering ställer leverantören ofta in automatisk förnyelse och så kallat domänlås på din domän.

Webbhotell / hosting

Webbhotell eller hosting är en tjänst som möjliggör för den som inte vill upprätthålla en egen offentlig webbserver att publicera sig på World Wide Web (webben). Webbhotellet har webbservrar där användare kan lägga upp sina hemsidor / webbplatser, under sina unika domännamn.

Webbhotell brukar även erbjuda e-post, med adresser som hör till den berörda domänen. BitWeb24, med webbadressen www.bitweb24.se, har till exempel e-postadressen för kontakt.

Registrar

En registrar är en godkänd återförsäljare av domännamn. Alla som vill ha en domän måste registrera domännamnet hos en registrar som sedan förvaltar det på uppdrag av innehavaren. För detta tar registraren en årsavgift och vid det första betalnings­tillfället i regel också en registrerings­avgift.

Registrarer brukar även erbjuda olika "hosting-paket" där bland annat webbutrymmets storlek, maxantalet e-postkonton, supporten samt säkerheten brukar variera. Priserna varierar också och det är viktigt att kolla vad man får för pengarna samt att veta vad man behöver.

I dag finns många registrarer. Det kan vara klokt att välja någon av dem som har funnits med ett tag och som tillhör de mest populära. Själv har jag goda erfarenheter av One.com.

Vill du ha hjälp?

När ni köper en sajt av mig registrerar jag gärna, och helt gratis, önskat domännamn hos lämplig registrar och gör erforderliga inställningar i kontroll­panelen hos denna. Jag registrerar gärna e-postkonton med ert eget domännamn också.

Till kontaktsidan

BitWeb24, Britt-Inger Jonsson

E-post: info@bitweb24.se
Svar inom några timmar.

Telefon: 072-210 78 58
Telefontid bokas via e-post eller sms.


Fler infotexter

Jag har skrivit några informationstexter som har med webb och dagens hemsidor att göra. I dem förklarar jag bland annat några viktiga begrepp.

Index - Bra att veta

BitWeb24 erbjuder:

  • Skräddarsydda sajter
  • Uppdateringstjänster
  • Heltäckande kundsupport

Kontakt

E-post: info@bitweb24.se
Telefonnummer: 072-210 78 58
Adress: Prästgårdsvägen 7, 891 55 Arnäsvall

Sociala medier

Google
Meta
Bootstrap
Copyright 2013-2024 BitWeb24