Webbläsare

Bra och mindre bra webbläsare

Det finns flera riktigt bra webb­läsare och däribland Google Chrome, Safari och Microsoft Edge. Mindre bra är däremot Internet Explorer, som vi uppmanas att sluta använda.

I mobilen surfar folk oftast med det som är förinstallerat. På sin dator är man dock mer benägen att välja webbläsare. Där är Chrome den i särklass mest använda webbläsaren och därnäst kommer Safari och Edge.

Vi uppmanas att sluta använda Internet Explorer

Internet Explorer (IE) var under många år den mest använda webb­läsaren. De senaste åren har IE dock tappat stort och av flera anledningar. Dels är IE föråldrad och stöder till exempel inte nya webb­standarder. IE klarar inte av att visa vissa funktioner i dagens moderna webb­platser på ett korrekt sätt. Men först och främst är IE en säkerhets­risk.

Internet Explorer vidare­utvecklas inte längre och stöd för den webbläsaren i Windows 10 saknades från och med 15 juni 2022.

Juli 2015 släppte Microsoft den första versionen av efterträdaren Microsoft Edge och uppmanar oss att sluta använda Internet Explorer.

Hur byter man webbläsare?

Googla den webbläsare du vill byta till. Den första träffen i sök­resultaten brukar handla om att ladda ned webb­läsaren. Klicka på den länken och följ instruktionerna som då kommer upp.

Ett litet tips

Har du en äldre läs/surfplatta och tycker att den fungerar dåligt att surfa med? Det kan vara så att den har en integrerad, för­installerad webb­läsare som inte längre upp­dateras. Innan du byter ut din platta kan du prova att ladda ned en ny webb­läsare, till exempel Microsoft Edge och använda den i stället. Med lite tur blir plattan "som ny".

De vanligaste webbläsarna

Statistik visar att Chrome, Safari och Edge är de i särklass mest använda webb­läsarna, medan till exempel Internet Explorer (IE) nu i stort sett har försvunnit från marknaden. IE finns inte längre finns bland de nio mest använda webbläsarna.

Grafen nedan visar vilka webbläsare vi i Sverige sammantaget använde mest i datorer, plattor och mobiler under tiden 2023-03-01 till 2024-03-01.


Fler bra-att-veta-texter

Index - Bra att veta

BitWeb24 erbjuder:

  • Skräddarsydda sajter
  • Uppdateringstjänster
  • Heltäckande kundsupport

Kontakt

E-post: info@bitweb24.se
Telefonnummer: 072-210 78 58
Adress: Prästgårdsvägen 7, 891 55 Arnäsvall

Sociala medier

Google
Meta
Bootstrap
Copyright 2013-2024 BitWeb24